Kuchnia

BEZ PIECZENIA

Twoje&Moje: Pischinger? Kajmak? Tort waflowy!

Torcik waflowy
* 6-8 prostokątnych wafli
* puszka mleka skondensowanego słodzonego
* 200g masła
* 4 łyżki gorzkiego ciemnego kakao
* 1 żółtko
* 2 łyżki cukru pudru

Polewa
* 80g mlecznej czekolady
* 80g gorzkiej czekolady
* garść pokrojonych orzechów włoskich
* garść płatków migdałowych

Mleko skondensowane gotować w garnku pod przykryciem w zamkniętej puszcze przez 2 godziny. Woda powinna sięgać 3/4 wysokości puszki. Zalać zimną wodą i otworzyć po ok. 10 minutach.
Miękkie masło utrzeć z kakao, cukrem i żółtkiem na gładką szklistą masę.
Wafle smarować na zmianę jasną i ciemną masą (ilość użytych wafli zależy od grubości warstwy kremu- ja smarowałam dość grubo i użyłam 6 szt).
Gotowy torcik zawinąć w papier, przykryć deską kuchenną i obciążyć (można użyć ciężkiej książki czy garnka z wodą). Odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać z orzechami i migdałami. Rozsmarować równą warstwę na gotowym torciku, zostawić do stężenia. Kroić na dowolne kształty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation