Kuchnia

Cukiernia

Kokosowe ciasto z kaszą manną.
Ciasta
Składniki
cukier 2 szklanki
jajka 3 szt.
kakao 1 łyżka
kasza manna 4 łyżki
mąka 1 szklanka
mleko 2,5 szklanki
olej 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
wiórki kokosowe 100 g

(polewa)
Składniki
cukier 2 łyżki
czekolada 100 g
masło 50 g
Wymieszać 1 szkl. cukru , kaszę mannę , wiórki kokosowe i 2 szkl. mleka. Zagotować często mieszając , aż zgęstnieje (ok. 3 minuty). Odstawić z ognia.

W oddzielnej misce zmiksować jajka z 1 szkl. cukru. Dodać olej , mąkę , kakao , proszek do pieczenia i 1/2 szkl. mleka. Wszystko razem wymieszać.
Połowę ciasta wlać do natłuszczonej blaszki (23 x 23 cm) i piec wstępnie 10-15 minut w temp. 180 st.C. Od razu na wierzchu rozsmarować masę kokosową , a potem wlać resztę ciasta kakaowego. Piec jeszcze 30 minut - do suchego patyczka.

Polewa (zużyłam tylko połowę porcji):
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 100 g czekolady

Zagotować wodę z cukrem i masłem. Zdjąć z ognia , dodać połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać - do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Gotową polewą od razu polać ostudzone ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation