Kuchnia

kuchnia

Jubileuszowe ciasto - myTaste.pl

Składniki na formę o wymiarach 21x32 cm (lub kilka cm większą):

Upiec dwa cienkie jasne biszkopty - wg Siostry Anastazji:)


Ja upiekłam jeden

Biszkopt:

7 jaj;
1 szklanka cukru kryształu;
1 cukier waniliowy;
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
1,5 szklanki mąki pszennej;
Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści, a piana będzie lśniąca. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie delikatnie wymieszać (nie za długo, mieszać tylko do momentu połączenia się składników). Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 30 minut. Upieczony biszkopt przestudzić.Zimny przekroić na pół na dwa blaty.

Masa serowa:
1,20 kg zmielonego białego sera;
400 g cukru pudru;
60 g budyniu śmietankowego lub waniliowego (bez cukru);
12 jaj;
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
300 g margaryny lub masła;
Margarynę (masło) utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, następnie dodać ser i wymieszać. Dodać budyń w proszku i proszek do pieczenia i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka i delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki w tej samej formie co biszkopt.Piec w 180 st.C do lekkiego zrumienienia, tj. około 40 minut.

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek;
1 łyżka masła;
1 galaretka czerwona;
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać i dodać jabłka. Lekko prażyć na wolnym ogniu. Pod koniec dodać suchą galaretkę, wymieszać i chwilkę jeszcze prażyć.

Masa orzechowa:
250 g orzechów włoskich mielonych;
125 ml mleka;
2 jaja;
200 g cukru pudru;
300 g masła;
Mleko zagotować, a następnie sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać kolejno jaja, ucierać. Na końcu dodać przestudzone orzechy. Do smaku można dodać troszkę spirytusu.

Dodatkowo:
1 mały słoik powideł śliwkowych;
Przełożenie ciasta:
Sernik - połowa powideł - masa orzechowa - biszkopt - masa jabłkowa - biszkopt - masa orzechowa - druga połowa powideł - sernik - polewa.

Uwagi:
1. Pamiętaj, aby jabłka przed przełożeniem ciasta, wystudzić.
2. Biszkopty można nasączyć ponczem.
3. Jeżeli masz obawy co do surowych jajek w kremie, to możesz zrobić masę maślaną i do niej dodać sparzone orzechy.

W przepisie zmieniłam proporcje cukru i mleka pod własne potrzeby i tak podaję. Siostra Anastazja podaje większe ilości tych składników.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation