Kuchnia

ciasta ciasteczka

:) Sernik cytrynowo-bazyliowy

Składniki:

Spód:
• 200 g ciasteczek maślanych
• 2 łyżki masła

Cytrynowa masa serowa:
• 500 g twarogu tłustego
• skórka z 1 cytryny
• sok z 2 i 1/2 cytryny
• 500 g sera mascarpone
• 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 i 1/3 szklanki cukru
• 5 jajek (L)




Mus bazyliowy:
• 2 pęczki (doniczki) bazylii, około 2 szklanek listków
• 4 łyżki cukru
• 1 łyżka żelatyny
• 500 ml śmietanki kremówki 30% (w tym 375 ml dobrze schłodzonej)

Dekoracja:
• skórka starta z 2 limonek
• listki bazylii


Przygotowanie:
Składniki na masę serową wyjąć wcześniej z lodówki aby się ogrzały.
Dno tortownicy o średnicy 25 cm z odpinaną obręczą wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając papier poza obręcz.
Ciasteczka dokładnie zmielić w melakserze lub rozdrabniaczu. Dodać masło, przez chwilę razem pomiksować. Masę wyłożyć na dno tortownicy mocno uklepać. Wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
Cytrynowa masa serowa:
Twaróg zmielić w melakserze na gładką masę. Dodać skórkę (tylko żółta zewnętrzna część) i sok z cytryny i jeszcze miksować jeszcze przez około 1 minutę. Masę przełożyć do większej miski, dodać mascarpone i razem zmiksować do połączenia się składników.
Dodać mąkę i cukier i miksować przez około 1 minutę na małych obrotach miksera. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
Masę wyłożyć na spód z ciasteczek, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut.
Stopniowo wyjmować z piekarnika, następnie całkowicie ostudzić. Obkroić nożem przy obręczy, zdjąć obręcz i wstawić sernik do lodówki bez przykrycia. Można już kłaść mus lub zrobić to następnego dnia.
Mus bazyliowy:
Liście bazylii dokładnie zmiksować w rozdrabniaczu z 2 łyżkami wody na papkę (zostawić na krzaczku do dekoracji 3 listki bazylii). Powstały mus przelać przez małe sitko do czystej szklanki, docisnąć łyżką pozostałości na sitku aby wycisnąć cały sok (powinno ok. 1/4 szklanki soku). Do otrzymanego ekstraktu bazyliowego dodać cukier i 125 ml śmietanki i wymieszać. Resztę śmietanki przelać do miski i wstawić do lodówki lub zamrażarki.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, dodać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 10 minut. Następnie krótko podgrzać na minimalnym ogniu, cały czas mieszając do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny, odstawić i przestudzić (żelatyna ma być płynna w momencie łączenia z resztą składników).
Połączyć rozpuszczoną żelatynę z bazyliową śmietanką: dodawać po łyżce śmietankę bazyliową do żelatyny za każdym razem mieszając (gdyby po połączeniu składników żelatyna ścięła się w masie tworząc włókna, można chwilę podgrzać masę w kubeczku na małym ogniu cały czas mieszając). Ostudzić jeśli masa się podgrzała.
Resztę zimnej śmietanki (375 ml) ubić na sztywno, wlać ostudzoną masę bazyliową i zmiksować krótko mikserem do połączenia się składników.
Zapiąć obręcz na serniku i wyłożyć mus, wyrównać powierzchnię, wstawić do lodówki na około 2 godziny. Obkroić nożem sernik gdy mus będzie już sztywny. Udekorować bazylią oraz skórką z limonki (można rozsypać skórkę po całej powierzchni sernika).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation