Kuchnia

przez żołądek

Ciasto jogurtowe
SKŁADNIKI NA CIASTO:

200 g jogurtu naturalnego

1 1/2 szklanki mąki pszennej

60 g masła lub margaryny

3 jajka

szklanka cukru pudru

2 łyżeczki skórki otartej z cytryny

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

cukier puder do oprószenia

Jogurt miksujemy razem z cukrem pudrem, jajkami oraz skórką cytrynową. Gdy składniki będą połączone, a masa lekko spieniona, dodajemy rozdrobnione lekko chłodne masło lub margarynę oraz przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto miksujemy nie dłużej niż 2 minuty. Przekładamy do keksówki o wym. 9×28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na ok. 50-55 min. Zrumienione ciasto odstawiamy do ostudzenia. Oprószamy cukrem pudrem. Smacznego.

1 szklanka=250 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation