Kuchnia

KULINARIA

Brukselka zapiekana z warzywami i miodem

Porcja: 4
Czas przygotowania: 1 godzina
Poziom trudności: łatwe

Składniki:
400 g brukselki
1 papryka żółta
1 batat średni
400 g schabu bez kości
100 g pieczarek
10 oliwek czarnych
pół cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżka oliwy
olej do smażenia
2 łyżki maki

Przygotowanie:
Bataty myjemy, kroimy na mniejsze kawałki razem ze skórką i smażymy na oleju aż się lekko przyrumienią. Ściągamy je z patelni i na tym samym oleju podsmażamy obtoczony w mące schab również pokrojony na mniejsze kawałki. Dodajmy pokrojone w połówki pieczarki i smażymy jeszcze 3 minuty. W między czasie brukselkę gotujemy w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Bataty, schab oraz pieczarki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy pokrojoną paprykę, oliwki, brukselkę oraz kilka plasterków cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, curry oraz imbirem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180-200 C i pieczemy przez 30-40 minut aż warzywa będą miękkie. Sok z pozostałej cytryny wyciskamy do szklanki, dodajemy miód i oliwę, warzywa polewamy tym sosem i wstawiamy do piekarnika na 5-8 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation