Kuchnia

Kociołek

Żeberka z ziemniakami w miodowej nucie |

Składniki na kociołek 8 l

- żeberka – 2 kg

- boczek parzony – 40 dag

- ziemniaki – 1kg

- marchewka -2 szt

- pietruszka – 1 szt mała

- por – 1 szt średnia

- miód płynny – 5 łyżek stołowych

- przyprawa do ziemniaków

- przyprawa do żeberek

- ostra papryka mielona – 1 łyżeczka

- bulion -250 ml

Żeberka pokroić na kawałki, przyprawić przyprawą do żeberek i dodać 5 łyżek miodu. Wszystko wymieszać ze sobą i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny. Ziemniaki doprawić przyprawą do ziemniaków, marchewkę i pietruszkę pokroić na talarki.

Kociołek żeliwny (farmcook) wykładamy w środku liśćmi kapusty. Następnie układamy plasterki boczku. Na boczek układamy żeberka , na żeberka ziemniaki, na ziemniaki marchewkę i pietruszkę i kolejno żeberka, ziemniaki aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy bulionem , na górę układamy plasterki boczku i przykrywamy liśćmi kapusty. Pokrywę dokręcamy , kociołek stawiamy na palenisko i prażymy 1,5 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation