Kuchnia

chleb

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki:

650 g mąki pszennej (może być zwykła lub chlebowa) + 2 łyżki do posypania pomidorów
ok. 50-60 suszonych pomidorów
ok. 10 listków świeżej bazylii
425 ml ciepłej wody
7 g suszonych drożdży
2 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami + trochę oliwy do posmarowania

Pomidory pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć dokładnie mąką.

Mąkę wymieszać z drożdżami, pomidorami, posiekaną bazylią, solą i oliwą.

Dodając stopniowo wodę miksować mikserem. Po dodaniu całej wody miksować jeszcze około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, miękkie i będzie odchodziło od miski.

Ciasto i miskę (dno i brzegi) posmarować oliwą.

chelbzpomidorem

Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

chlebzpomidorem3

Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę/ blat oprószony mąką i delikatnie wyrobić oraz uformować*. Można oprószyć dłonie mąką, aby było łatwiej formować bochenek.

Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypać z wierzchu mąką i zrobić delikatnie nacięcia bardzo ostrym nożem lub żyletką, starając się, nie naciskać za mocno.

chlebzpomidorami4

Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Chleb piec w temperaturze 200°C (grzałka góra dół) przez około 45 minut.

Studzić na kratce.

chlebzpomidorami10

Kontrola jakości ;)

kontrolajakosci

Smacznego :)

* Ciasto rozciągnąć delikatnie na kształt prostokąta. Zgiąć rogi ciasta do środka, a następnie całość złożyć na pół. Uformować ciasto na kształt bochenka, starając się, aby łącznie było na spodzie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation