Kuchnia

Przepisy

Jesienna tarta ze śliwkami
Ciasto (wierzch i spód):

300g mąki
100g cukru pudru (w tym u mnie ok 2/3 to cukier puder trzcinowy, daje dodatkowy fajny posmak pasujący do śliwek)
240g masła
2 żółtka

Nadzienie:

śliwki, ok. 25szt (węgierki lub inne ulubione)
2-3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki cynamonu
jajko rozmieszane z odrobiną wody + cukier do posypania

1. Zagnieść ciasto (krótko, do połączenia się składników), podzielić je na 2 części i schłodzić w lodówce (ok. 0,5h).
2. Wyjąć jedną część ciasta z lodówki, wyłożyć nim formę do tarty (lub inną niską) o średnicy ok. 24-26 cm, ponakłuwać widelcem i podpiec je w piekarniku nagrzanym do 180C przez 12 minut. Można ciasto przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wsypać suchą fasolę/fasolki ceramiczne - dzięki temu ciasto nie będzie się podnosić podczas pieczenia - ale nie jest to niezbędne. Ciasto odstawić do lekkiego ostudzenia (wyjąć papier i fasolę).
3. Śliwki umyć, przekroić je na połówki i usunąć pestki, wymieszać z cukrem i cynamonem. Wyłożyć owoce na podpieczony spód, przecięciem do góry.
Rozwałkować drugą część ciasta na podsypanej mąką stolnicy (albo między dwoma kawałkami folii spożywczej), pociąć je radełkiem na wąskie, ok 1-2cm paski i ułożyć je na cieście we wzór kratki. Resztki ciasta ponownie rozwałkować i wciąć foremkami kształty listków (lub dowolne inne). Posmarować wierzch jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
Można też po prostu ułożyć cały rozwałkowany placek na cieście w całości, skleić brzegi i ponakłuwać jego wierzch widelcem (lub zrobić w nim ozdobną dziurkę foremką).
4. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temp. do 175C i piec ok. 30 minut – do czasu zrumienienia górnej warstwy. Ciasto przed podaniem ostudzić, można delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation