Kuchnia

NA ZDROWIE

Z JARZĘBINY - lecznicza nalewka

Składniki na nalewkę z jarzębiny:

• 30 dag owoców jarzębiny
• 3–4 suszone daktyle
• 10 rodzynek
• 3 łyżki cukru
• po 100 ml spirytusu 96 proc. oraz brandy
• 0,8 l wódki

Przepis na nalewkę z jarzębiny

1. Owoce umyj, usuń szypułki, dodaj cukier, spirytus i połowę wódki.
2. Postaw w cieple.
3. Po 4 tygodniach zlej alkohol, owoce zalej resztą wódki i odstaw na tydzień.
4. Przecedź, połącz z wcześniej zlanym alkoholem i brandy.
5. Po tygodniu przefiltruj, rozlej do butelek, postaw w zimnie na pół roku.

Jarzębina (Sorbus aucuparia) rośnie w Polsce od nizin po góry. Owoce o gorzko-kwaśnym smaku można zbierać od końca sierpnia do zimy.

Właściwości lecznicze jarzębiny

Zawierają sporo witaminy C oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A. Odtruwają wątrobę i zapobiegają infekcjom dróg moczowych. Obecny w jarzębinie kwas parasorbowy ma właściwości przeczyszczające.

http://www.poradnikzdrowie.pl
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation