Kuchnia

naleśniki, placuszki,kotlety

Placuszki z dyni to wspaniały sposób w sezonie na wykorzystanie puree z dyni. Placuszki są delikatne, korzenne z wyczuwalną nutą słodyczy. Rewelacyjne w sezonie jesiennym i zimowym. Placuszki są na bazie puree z dyni, ale nie jest to w nich wyczuwalne. Doskonałe z miodem, syropem klonowym, czekoladą lub po prostu samodzielnie.

Im bardziej pomarańczowe puree z dyni tym plcuszki z dynią będą miały intensywniejszy kolor. Smażyłam je na odrobinie oleju, ale można spokojnie smażyć bez żadnego tłuszczu i smakują równie dobrze.

Ciasto na placuszki powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, ale mimo wszystko płynnej. Duże znaczenie ma tutaj konsystencja puree z dyni, jeśli jest mocno gęste można dolać więcej mleka. Moje puree było wilgotne i średnio gęste i w tych proporcjach wyszły idealne placuszki.

Najlepsze są jeszcze ciepłe z kremowym serkiem śmietankowym i syropem klonowym.

PLACUSZKI Z DYNI

SKŁADNIKI NA PLACKI:

ILOŚĆ: 1 duży talerz placuszków

1 1/3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta zmielonych goździków
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka mleka
6 łyżek puree z dyni
1 łyżka masła, roztopionego

* przyprawy korzenne możesz zastąpić łyżeczką przyprawy do piernika

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką, imbirem, goździkami. Dodajemy cukier oraz sól. Do suchych składników wlewamy mleko i dodajemy jajko, puree oraz masło. Szybko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji dosyć gęstej. Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i smażymy placuszki na rumiano. Podajemy z miodem, syropem klonowym lub samodzielnie.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation