Lekka zapiekanka z bakłażanem, pomidorami, cukinią i kaszą jęczmienną
Składniki:
1 bakłażan
1 średniej wielkości cukinia
3 – 4 pomidory
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pomidory w puszce (400g)
3 – 4 łyżki oliwy
200g kaszy jęczmiennej (pęczak)
2 – 3 łyżki posiekanych listków natki pietruszki
2 – 3 łyżki posiekanych listków bazylii
1 łyżka masła (opcjonalnie)
1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
150 – 300 ml bulionu (tylko tyle by potrawa kasza była pokryta płynem ale całość nie może być wodnista)
60 – 120g mozzarelli (jak kto woli)
60 – 120g tartego sera (u mnie pecorino fresco ale może być dowolny ser żółty lub mozzarella w wiórkach)
Pieprz i sól do smaku
Dodatkowo: kilka pomidorków koktajlowych (opcjonalnie), oliwa i zielenina do podania (u mnie rukola, ale może być ulubiona sałata)
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Cukinię i bakłażana dokładnie umyć i posiekać w kostkę (nie musi być drobno, nawet lepiej jak kawałki będą ciut większe). Pomidory sparzyć, zdjąć skórę, wyciąć twardy trzon i pokroić w dużą kostkę – tak by nie stracić soku – najlepiej w talerzu.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Gdy cebula będzie już podsmażona wsypać kaszę jęczmienną i smażyć całość ok. 3 minut mieszając.
Kolejno dodać czosnek – smażyć ok. 1 minuty i wrzucić na patelnię bakłażana i cukinię. Dodać łyżkę masła (opcjonalnie) lub odrobinę oliwy i 1/3 łyżeczki soli. Smażyć mieszając ok. 3 minut..
Następnie dodać pokrojone pomidory, wlać pomidory w puszce wraz z zalewą (pomidory z puszki rozdrobnić nieco łyżką w garnku). Dodać sos sojowy (opcjonalnie). Całość zagotować.
Wlać tylko tyle bulionu by przykrył kaszę, ale całość nie powinna być zbyt płynna. Na początek najlepiej dodać pół szklanki i ewentualnie skorygować ilość. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Dodać posiekane zioła – natkę pietruszki i bazylię i dokładnie wymieszać.
Zapiekankę przenieść do wysmarowanej oliwą formy, wyrównać powierzchnię. W regularnych odstępach powciskać porwaną mozzarellę, przykryć (może być również folia aluminiowa) i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez 40 – 45 minut (jeśli kasza nie wciągnie płynu, po tym czasie odebrać 2 -3 łyżki). Posypać startym serem, ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe (opcjonalnie) i piec kolejne 20 – 25 minut bez przykrycia (gdyby ser się mocno zarumienił przykryć delikatnie folią aluminiową lub papierem do pieczenia).
Podawać ciepłą (chociaż zimna też jest smaczna) z zieleniną i polaną odrobiną oliwy. Zapiekanka może stanowić również dodatek do mięsa np. kurczaka. Dobrze będzie smakowała również w towarzystwie gęstego jogurtu naturalnego i listków bazylii.
Smacznego :)
Źródło:
http://mojprzepisnazycie.pl/dla-jaroszy/lekka-zapiekanka-z-baklazanem-pomidorami-cukinia-kasza-jeczmienna/