Kuchnia

Potrawy z kapusty

Faszerowana włoska kapusta - przepis -Przepis
posób przygotowania

Kapustę oczyść z zewnętrznych uszkodzonych liści. Włóż na 10 minut do posolonego wrzątku. Obgotowaną wyjmij i dobrze osącz.
Zetnij wierzch główki, wydrąż środek, pozostawiając ścianki o grubości około 2 cm. Wydrążone liście pokrój i podsmaż na maśle.
Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Dodaj drobno pokrojony por i starte na grubej tarce: marchewkę, seler, pietruszkę. Smaż razem około 5 minut.
Warzywa podlej odrobiną wody, przykryj, duś 10 minut. Wymieszaj z podduszoną kapustą, mielonym mięsem i jajkami. Farsz dopraw solą, pieprzem, kolendrą, papryką, jałowcem. Napełnij wydrążoną główkę kapusty. Przykryj odłożonym liściem. Owiń nasmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą folią aluminiową. Piecz 50 min w temp. 200 stopni.

marchewka cebula pietruszka wieprzowina mięso mielone kapusta włoska

Tego potrzebujesz:

główka włoskiej kapusty
40 dag mielonej wieprzowiny
2 cebule
por
marchewka
pietruszka
kawałek selera
2 jajka
4 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
3 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
mielone: papryka, kolendra i jałowiec
sól, pieprz
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation