Kuchnia

przystawki 22222

Ogórki z wiosennym twarożkiem

Składniki:
2 wężowe (szklarniowe) ogórki
250g twarogu (takiego w kostce, z pergaminu)
kilka dużych, świeżych rzodkiewek
2 małe ząbki czosnku
pęczek zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny, świeżo mielony, do smaku
koperek i rzodkiewka do dekoracji

Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać obieraczką i pokroić w poprzek na wałeczki o szerokości ok. 3 cm. Ustawić je obok siebie i z każdego wydrążyć środek, zostawiając kawałek dna.

twarożek wymieszać z solą i pieprzem oraz posiekaną drobno zieleniną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno rzodkiewkę, dokładnie wymieszać. Przygotowany serek nakładać, z małą górką, do ogórkowych miseczek, udekorować koperkiem i kawałkiem rzodkiewki, schłodzić w lodówce i wyjąć na ok. 30 minut przed podaniem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation