Kuchnia

DIPY

Sosy z twarogu

Sos paprykowy:
200 g białego sera
pół papryki czerwonej
2 łyżki soku z cytryny
szczypiorek
sól, ostra papryka (przyprawa)

Sos tzacyki:
200 g białego sera
1 ząbek czosnku
pół ogórka zielonego (szklarniowy)
2 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
sól, pieprz

Sos koperkowy:
150 g białego sera
100 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
koperek świeży
sól, pieprz

WYKONANIE:
Sos paprykowy:
Paprykę podzielić na dwie części. Jedną pokroić na bardzo drobną kostkę, drugą zmiksować (blenderem) z ser i z sokiem z cytryny. Następnie do zmiksowanego serka dodać pokrojoną paprykę, pokrojony szczypiorek i wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą i ostrą papryką.

Sos tzacyki:
Ser z śmietaną zmiksować blenderem, na gładki serek. Czosnek zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach. Ogórek obrać i zetrzeć na tarce. Starty ogórek dobrze posolić, dokładnie wymieszać i odstawić na kilka minut, aż puści sok. Następnie przecedzić przez sitko-odlać sok. Odciśnięte ogórki i starty czosnek włożyć do sera i wymieszać. Doprawić pieprzem i jeśli to konieczne solą.

Sos koperkowy:
Ser z jogurtem zmiksować blenderem, na gładki serek. Czosnek zetrzeć na tarce na bardzo drobnych oczkach lub przecisnąć przez praskę do czosnku. Do serka dodać pokrojony koperek, starty czosnek i wszystko wymieszać. Doprawić pieprzem i solą
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation