Kuchnia

Drób

Pierś z kurczaka w ziołowo-pikantnej marynacie z warzywami

Składniki:

2 piersi podwójne z kurczaka
½ kg pieczarek

marynata:
12 cebul szalotek
5 ząbków czosnku
3 papryczki chili
5 łyżek oliwy z oliwek o zapachu oregano
1 łyżka płynnej przyprawy do zup i potraw
2 łyżki sosu octowego z octem balsamicznym z zagęszczonym moszczem winogronowym
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżeczka tabasco
¾ szklanki oleju

u mnie:
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i bazylii
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem czosnku
¼ szklanki oleju Kujawskiego z dodatkiem bazylii

przyprawy:
1 łyżka oregano
1 łyżka bazylii
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka marynaty pikantnej do mięsa
1 łyżeczka przyprawy pikantnej do kurczaka
1 łyżeczka przyprawy grill pikantny
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziarenek smaku
½ łyżeczki pieprzu Cayenne
¼ łyżeczki tymianku
¼ łyżeczki rozmarynu
warzywa:
1 marchewka
1 por
1 cukinia
30 g masła
odrobina oliwy z oliwek
zioła prowansalskie
oregano
pieprz czarny mielony
sól morska


Wykonanie:

1. Przygotowujemy marynatę do mięsa. Do miski wlewamy płynne przypraw a następnie sypkie. Wszystko dokładnie mieszamy aż się ze sobą połączą. Cebulę oraz czosnek obieramy a następnie kroimy w bardzo drobniutką kostkę. Z papryczki chilii usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy w kostkę. Wszystko to dodajemy do miski i mieszkamy dokładnie. Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż na 4 równe płaty (w razie potrzeby możemy użyć tłuczka). Mięso wkładamy do miski i energicznymi ruchami mieszamy, aby do mięsa przylgnęła marynata, najlepiej jest to robić rękoma. Miskę z mięsem przykrywamy folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Najlepiej jest to przygotować wieczorem i mięso pozostawić w marynacie na całą noc, wtedy mięso przejdzie przyprawami i będzie bardziej aromatyczne. Po tym czasie wyjmujemy mięso, woka lub patelnię rozgrzewamy i całą zawartość miski przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki. Mieszamy wszystko. Mięso smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut, podlewając co jakiś czas wodą.

2. Cukinię, marchewkę i pora kroimy w kawałki o podobnej długości, a następnie te kawałki kroimy na cienkie paseczki. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki masła. Dolewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy paseczki marchewki a następnie pora. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dodajemy paseczki cukinii. Całość doprawiamy szczyptą ziół prowansalskich oraz oregano. Wszystko podsmażamy przez ok. 10 minut dolewając w razie potrzeby odrobinę wody żeby warzywa się nie spaliły, a były chrupkie i smaczne. Zmniejszamy ogień i podsmażamy aż woda odparuje. Wówczas warzywa będą gotowe.

Danie można podawać z ziemniakami, frytkami jak również kulkami ziemniaczanymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation