Kuchnia

Chlebki i bułki

brioszki Ciasto na brioszki należy wykonać dzień przed pieczeniem.
składniki na 6 sztuk:
220 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
60 g masła
7 g świeżych drożdży
2 łyżki ciepłego mleka
2 jajka + jedno do posmarowania

Przygotować zaczyn: w dużej misce umieścić pokruszone drożdże, dodać 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki, ciepłe mleko i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut.

Wykonać ciasto: do wyrośniętych drożdży dodać pozostałą mąkę, cukier i jajka. Zagnieść gładkie ciasto. Na koniec dodawać po kawałku masła, wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne, świecące i łatwo odchodzące od ręki (jeśli będzie zbyt kleiste, dodać niewielką ilość mąki). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny. Po tym czasie uderzyć pięścią aby pozbyć się powietrza. Całość wstawić do lodówki na całą noc.

Następnego dnia: przygotowane wcześniej ciasto podzielić na 6 większych kulek oraz 6 mniejszych. Większe kulki ciasta umieścić w otworach foremki i zrobić w nich zagłębienie, w które włożyć mniejsze kulki. Całość odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piec w 180°C przez ok. 25 minut na złoty kolor. Podawać jeszcze ciepłe z masłem, dżemem lub cukrem pudrem.

Smacznego! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation