Kuchnia

MIĘSA, WĘDLINY

Schab pieczony nadziewany mięsem mielonym na ciepło lub na zimno na kanapki | słodkamuffinka


Składniki:

schab ok. 20x 30 cm (ładny, nie obrośnięty tłuszczem, gładki)
marynata do schabu: majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny,
oliwa z oliwek ok. 3 łyżek
mięso mielone ok. 350 g (wieprzowo-wołowe)
do mięsa mielonego: 3 ząbki czosnku, 1 cebula, majeranek, natka pietruszki, sól, pieprz, bułkę namoczoną w mleku

Przygotowanie:

Schab umyć i osuszyć. Przeciąć w pół i otworzyć jak książkę. Lekko rozbić tłuczkiem. Nasmarować oliwą i marynatą. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin, u mnie leżakował całą noc.
Przygotować farsz: mięso wrzucić do miski, dodać przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Dodać przyprawy i namoczoną bułkę. Wymieszać.
Schab rozłożyć, położyć mięso mielone przyprawione. Rozłożyć na całej powierzchni, z jednej dłuższej strony zostawić ok. 1,5 cm wolne. Przyklepać, grubość mięsa mielonego ma ok. 1 cm. Zawijamy zaczynając od dłuższego boku (tego z mięsem) w kierunku tego brzegu z wolnym 1 cm mięsa. Ściskamy, związujemy sznurkiem spożywczym.
Mięso przekładamy najlepiej do rękawa do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 2 h.
Zostawić na przynajmniej 15-20 min, do odstania. Następnie przekładamy do lodówki i po schłodzeniu kroimy w plastry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation