Kuchnia

Kuchnia

Tort orzechowy na białkach

Ciasto:

360 g białek jaja kurzego, ok. 10 sztuk
300 g orzechów włoskich
280 g cukru, drobnego do wypieków
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej, z górką
125 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu migdałowego


Do białek dodać cukier, lekko podgrzać do 40°C, przelać do misy miksera i ubić na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Orzechy rozdrobnić w malakserze na mąkę, jak najdrobniej. Dodać do białek razem z bułką tartą, mąką, proszkiem do pieczenia, ekstraktem, wlać kremówkę i delikatnie wymieszać łopatką silikonową.

Tortownicę o Ø 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy samo dno. Wysmarować masłem i przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piekarnik nagrzać do 170°C, piec 45 minut, do tzw. "suchego patyczka". Po wystudzeniu przekroić 2 razy, na trzy blaty.

Krem:

375 ml śmietanki kremówki 30% tłuszczu
300 g śmietankowego serka Président
5 łyżek cukru pudru, lub do smaku
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Delikatnie przemieszać z serkiem, dodać ekstrakt migdałowy.

ponadto:

9 łyżek niskosłodzonego musu morelowego, brzoskwiniowego
1 łyżka rumu
biała i ciemna czekolada, do dekoracji


Do owocowego musu, dodać łyżkę rumu, wymieszać. Na każdy blat rozsmarować po 3 łyżki musu i krem śmietankowy, złożyć tort. Wierzch i boki pokryć kremem, udekorować wiórkami z czekolady, wstawić na noc do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation