Architektura

♥ Archi ♥, architecture, Architektura

Drobiowe kotlety z pieczarkami


Składniki:

ok. 600 g mielonego mięsa drobiowego (wzięłam indyka)
ok. 20 dag pieczarek
2 nieduże pory (tylko białe części, można wziąć cebulę)
1-2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz
ok. ½ szklanki startego parmezanu (niekoniecznie, można też wziąć żółty ser)
1 jajko
sól, pieprz
natka pietruszki
olej i/lub masło do smażenia



Sposób przygotowania:

Pory przekrawam wzdłuż na pół, oczyszczam, myję, kroję na półplasterki. Posypuję lekko solą i pieprzem i podsmażam na dużej patelni aż zmiękną (podsmażam na maśle z niewielkim dodatkiem oleju). Przekładam do dużej miski.
Pod koniec smażenia można dodać 1-2 drobno posiekane ząbki czosnku.

Pieczarki oczyszczam, obieram ze skórki (ewentualnie myję, jeśli są naprawdę mocno brudne, ale robię to bardzo rzadko). Dość drobno kroję i kilka minut podsmażam na patelni. Dodaję do porów.

Gdy pory i pieczarki lekko przestygną, dodaję mięso, jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz parmezan i wszystko dokładnie wyrabiam (może się przydać odrobina zimnej wody). Formuję nieduże kotleciki, lekko spłaszczam.

Smażę kotlety na oleju z obu stron do zrumienienia. Ponieważ nie lubię długo smażyć, a obawiam się, czy nie są jeszcze surowe w środku, dodatkowo je dopiekam. Przekładam do naczynia żaroodpornego i wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20-30 minut.

Podaję z ziemniakami lub ryżem i surówką. Przepyszne na zimno do kanapek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation