Inne

kulinarnie-rady,porady

BioOil olej kokosowy tłoczony na zimno

Wskazania: 100% olej kokosowy firmy Laboratorium BioOil z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, nieoczyszczony. Jest bardzo ceniony ze względu na występującą w nim kombinację kwasów tłuszczowych. Posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Olej ten jest trwały i stabilny termicznie. W oleju kokosowym Laboratorium BioOil występuje m.in. kwas laurynowy, który wspomaga układ immunologiczny, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe. Taki sam kwas laurynowy występuje m.in. w mleku matki. Ponadto olej ten zawiera wit.: A, B i C oraz minerały takie jak: potas, fosfor i wapń. Olej kokosowy jest obok oleju lnianego tłuszczem występującym w diecie dr Budwig która zalecała go do sporządzenia tzw. OLEOLUX'u będącego połączeniem oleju lnianego, oleju kokosowego oraz czosnku i cebuli. Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie. Doskonale nadaje się do smarowania pieczywa, gotowania czy pieczenia ciast. Można na nim smażyć potrawy, które nabiorą wspaniałego smaku i egzotycznego aromatu. W kosmetyce olej kokosowy może być używany jako krem dla cer suchych, odwodnionych, zmęczonych i dojrzałych. Posiada doskonałe właściwości przeciwzmarszczkowe. Jest wspaniałym ratunkiem dla zniszczonych i wysuszonych zabiegami fryzjerskim włosów. Kuracja z użyciem kompresów kokosowych przywraca włosom: miękkość, gładkość i przepiękny połysk. Olej kokosowy ma także zastosowanie w schorzeniach dermatologicznych, m.in. łagodzi i niweluje objawy swędzącej, podrażnionej skóry głowy. Właściwości: Olej kokosowy firmy Laboratorium BioOil jest najwyższej jakości olejem z pierwszego tłoczenia, tłoczonym na zimno i nieoczyszczonym. Dzięki temu posiada typowy dla kokosa wspaniały smak i aromat oraz zachowuje występujące w nim naturalnie witaminy i minerały. Do temperatury ok. 25C zachowuje postać stałą natomiast powyżej tej temperatury przechodzi w postać płynną, co jest jak najbardziej naturalne dla tego oleju. Olej kokosowy w około 90% składa się z tłuszczów nasyconych. W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych są to tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w energię a nie odkładane w postaci zapasów tłuszczu lub złogów. Skład: Zawartość kwasów tłuszczowych Tłuszcze nasycone - 91% w tym: kwas laurynowy - 48% kwas mirystynowy - 18% kwas palmitynowy - 9% kwas kaprylowy - 7% kwas kaprynowy - 6% kwas stearynowy - 3% Tłuszcze nienasycone - 9% w tym: Jednonienasycone - 7% kwas oleinowy (Omega-9) - 7% Wielonienasycone - 2% kwas linolowy (Omega-6) - 2% Opakowanie: 900 ml
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation