Inne

naturalnie-domowe leki

W badaniu opisanym w ostatnim numerze "Nature Neuroscience" zdrowe osoby w wieku od 50 do 69 lat przez trzy miesiące piły koktajl z wysoką zawartością obecnych w kakao flawonoli i potem radziły sobie znacznie lepiej w testach pamięciowych od uczestników grupy kontrolnej. Przeciętnie wśród osób przyjmujących duże dawki flawonoli wyniki testów pamięciowych zbliżyły się do rezultatów osiąganych w grupie wiekowej młodszej o dwie - trzy dekady, podkreśla Scott A. Small, neurolog z Columbia University Medical Center i autor badania. Oznaczało to poprawę sprawności pamięci przeciętnie o 25 proc.

– To fascynujące ustalenia – uważa Craig Stark, neurobiolog z University of California w Irvine, niezaangażowany w eksperyment. – Rozmawiamy o wstępnych badaniach, które z pewnością będą kontynuowane. I zwróćcie uwagę, że chodzi o czekoladę. Kto by nie miał ochoty na czekoladę?

Wnioski naukowców z Columbia University są w zgodzie z najnowszą wiedzą o flawonolach, a epikatechinach zwłaszcza, o których sądzono, że poprawiają ciśnienie krwi, stan serca i sprawność pamięci u myszy, ślimaków i ludzi. Eksperci podkreślają, że choć ostatnie badanie przeprowadzono na względnie niewielkiej próbie 37 uczestników, i w znacznej mierze za fundusze Mars Inc., to eksperyment przeprowadzili doświadczeni uczeni z zachowaniem zasady rzetelności.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation