Kuchnia

Kulinaria-przetwory

Ogórki konserwowe

* 4 kg małych ogórków gruntowych
* ziele angielskie - 3 na słoik
* liście laurowe - 1 duży lub 2 małe na słoik
* po 2-3 plastry marchwi na słoik
* gorczyca biała - po 1 łyżeczce na słoik
* pieprz czarny ziarnisty - 4 na słoik
* papryczki chili, świeże lub suszone - po 1-2 na słoik
* korzeń chrzanu, pokrojony w cząstki
* po jednym ząbku czosnku na słoik, pokrojone w plasterki
* koper (sam baldach)

Zalewa

* 2,5 litra wody
* 0,5 litra octu 10%
* 5 płaskich łyżek soli
* 180g cukru

Ogórki moczyć przez ok. 1-2 godziny w zimnej wodzie (ułatwi to umycie i ogórki wchłoną wodę, dzięki czemu nie będą już "piły" zalewy w słoiku), następnie dokładnie umyć.
Na dno umytych i wyparzonych słoików włożyć ziele angielskie, marchew, liście laurowe, po pół łyżeczki gorczycy.
Układać ogórki i pomiędzy nie resztę przypraw.
Zalewę zagotować (można ew. dosmaczyć wg swojego smaku), gorącą zalać ogórki, wytrzeć brzegi słoików czystą ściereczką i zakręcać.
Wkładać do garnka z gorącą wodą i pasteryzować 10 minut. Wyjąć, dokręcić, postawić na zakrętce do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation