Kuchnia

Przepisy na słodko

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju
4 jaja
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru z wanilią

dodatkowo:
2 płaskie łyżki ciemnego kakao
4 średnie jabłka
polewa czekoladowa (około 1/3 porcji)

Całe jaja zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na piankę, potem wlać olej i krótko wymieszać łyżką.
Nastepnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na najszybszych obrotach.

Masę podzielić na dwie równe części.
Do jednej z nich dodać kakao i zmiksować.
Kwadratową blaszkę o boku 20 cm lub tortownicę o podobnej średnicy wyścielić papierem do pieczenia, wylać najpierw ciasto jasne, na środek wyłożyć ciemne. Patyczkiem do szaszłyków lub cienkim trzonkiem drewnianym przemieszać delikatnie masy (uważać by nie rozerwać papieru pod spodem).
Na cieście poukładać wcześniej obrane i pokrojone na kawałki jabłka (nie wciskać ich w ciasto).

Piekarnik nagrzać do 180 stopni włożyć ciasto i piec około 35 minut do "suchego patyczka" (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową.

Źródło: http://kobieceinspiracje.pl/out,43682.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation