Kuchnia

Cupcake

Muffinki z morelą


Z podanych porcji wychodzi 14 muffinek.


Składniki suche:

* 2,5 szklanki mąki
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 szczypty cynamonu
* 1 szczypta gałki muszkatołowej


Składniki mokre:

* 280 ml maślanki
* 120 g topionego masła
* 1 jajko



Dodatkowo:

* 7 moreli


W jednej misce łączymy wszystkie suche składniki a w drugiej składniki mokre. Mokre dodajemy do suchych i chwilę mieszamy łyżką, tak aby składniki tylko się połączyły.

Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do ok 2/3 wysokości ciastem.

Morele przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i układamy na każdej muffince po pół morelki - środkiem do góry.

Pieczemy ok 25 min w 200 stopniach. Przestudzone muffinki posypujemy cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation