Kuchnia

Babeczki mufinki

Składniki, 12 sztuk:
Spód:
• 100 g ciasteczek Digestive z czekoladą
• 3 łyżki roztopionego masła

Masa:
• 3 łyżki polewy karmelowej (np. z poniższego przepisu)
• 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej w granulkach
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 500 g zmielonego twarogu
• 3/4 szklanki cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
• 2 jajka





Domowa polewa karmelowa ze szczyptą soli (około 6 łyżek):
• 3 łyżki brązowego cukru (użyłam brązowego ale może być też biały)
• 3 łyżki wody
• 3 łyżki śmietanki kremowej 30%
• 3 łyżki masła
• sól morska - na koniec łyżeczki


Dekoracja:
• bita śmietana (250 ml śmietany 36% + 2 łyżki drobnego cukru)
• 3 łyżki polewy karmelowej


Przygotowanie:
Formę na muffiny wyłożyć standardowymi papilotkami o pojemności 125 ml. Do miski włożyć ciasteczka i dokładnie rozkruszyć tłuczkiem, wymieszać z roztopionym masłem. Wyłożyć do papilotek, delikatnie uklepać palcem wyrównując powierzchnię.
Przygotować polewę karmelową: do rondelka wsypać cukier i podgrzewać go przez około 30 - 60 sekund lub do czasu aż zacznie się rozpuszczać i zmieniać kolor na ciemnobrązowy. Wlać wodę (uwaga, będzie pryskać), zmniejszyć ogień i mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści, wlać śmietankę i dalej mieszać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy masa się zagotuje, dodać masło, sól i po roztopieniu odstawić z ognia.
Piekarnik nagrzać do 150 stopni C. Odłożyć 3 łyżki gorącej polewy i rozpuścić w niej kawę oraz cynamon (w razie potrzeby można podgrzać aby kawa się rozpuściła). Resztę polewy ostudzić i wykorzystać do dekoracji.
Ser włożyć do miski, dodać cukier, cukier wanilinowy i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać jajko i ponownie zmiksować tylko do połączenia się składników, powtórzyć z następnym jajkiem. Na koniec zmiksować z mieszanką kawy.
Wyłożyć masę do papilotek na warstwę ciasteczek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Piec przez 30 minut. Stopniowo wyjmować z piekarnika. Po dokładnym ostudzeniu można dekorować ubitą z cukrem kremówką.

Wskazówki:
Jeśli serniczki nie będą od razu podawane, można je przechowywać w chłodnym miejscu. Dekorację można zrobić przez podaniem, ale jeśli kremówka będzie dobrze ubita, można też przechowywać serniczki razem z dekoracją (w lodówce).
Śmietankę 36% przeznaczoną do ubicia należy bardzo dobrze schłodzić. Metalową miskę, w której będziemy ubijać śmietankę wkładamy na kilka minut do zamrażalnika, aby była bardzo zimna. Dopiero wówczas możemy umieścić śmietankę w misce, dodać cukier i ubijać na najwyższych obrotach miksera przez około 8 minut lub do czasu aż będzie bardzo sztywna.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation