Kuchnia

przystawki

KLUSKI NA PARZE

SKŁADNIKI
ok 1/2 kilograma mąki
1 jajko
2 dag drożdży
2 łyżki masła - roztopić
szczypta soli
2 płaskie łyżki cukru
szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE
Sporządzić rozczyn: W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i łyżki mąki wymieszać rozkruszone drożdże. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

Do wyrośniętego rozczynu dodać jajko, sól, mąkę, wyrobić lekkie ciasto (lepiej dać ciut mniej mąki i w razie czego dodać, ciasto powinno być elastyczne, nie za gęste), dodać masło - wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odłożyć do wyrośnięcia, przykryte ściereczką - do podwojenia objętości.

Wyrośnięte ciasto dzielić na kawałki (wybierać ciasto łyżką) i formować z niego kulki, odkładać na stolnicę oprószoną mąką, ponownie zostawić na ok 15 minut do wyrośnięcia(przykryć ściereczką by ciasto nie wyschło). Gotować na parze ok 5-6 minut po ok 4 sztuki (w zależności jakie są duże kluski). Należy pamiętać że sporo urosną!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation