Kuchnia

ŻAREŁKO

Kremowa zupa z kurczakiem

Składniki :
( na 4 duże porcje )
2 łyżki masła
1 cebula
3 marchewki surowe ( nie z rosołu )
mały seler
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
pół łyżeczki majeranku

pół łyżeczki tymianku
5 szklanek* bulionu z kurczaka
5 średnich ziemniaków surowych
obrane z kości i skór mięso kurczaka pozostałe z rosołu ( u mnie 3 duże nogi )
0,5 szklanki* śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki mąki pszennej + 0,5 szklanki wody ( opcjonalnie )
posiekany szczypiorek do podania

*szklanka o pojemności 250 ml

Sposób przygotowania :
W dużym garnku roztapiamy masło i dodajemy posiekaną cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. Smażymy kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

Po kilku minutach wlewamy cały bulion. Gotujemy całość przez 15 minut. W tym czasie obieramy i kroimy w kosteczkę ziemniaki.

Pokrojone ziemniaki dodajemy do gotującego się bulionu. Całość gotujemy przez 10 minut po czym dodajemy rozdrobnionego kurczaka. Ponownie gotujemy przez 10 minut.

Na koniec zupę zabielamy kremówką ( pamiętajcie by ją najpierw zahartować dodając kilka łyżek gorącego wywaru ). Jeśli zupa wydaje Wam się za rzadka możecie zagęścić ją odrobiną mąki, ale nie jest to konieczne. Całość dobrze mieszamy i sprawdzamy smak, w razie konieczności doprawiamy według uznania.

Podajemy gorącą z posiekanym szczypiorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation