Kuchnia

kuchnia

Granola


składniki:

500g płatków zbożowych np. owsianych
200g orzechów włoskich
50-100g orzechów laskowych
100ml miodu
70g cukru trzcinowego
4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego
2 jabłka, małe (lub banany)
1-2 łyżki gorzkiego kakao
1-2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
150g czekolady, deserowej
bakalie, świeże owoce


Piekarnik nagrzać do 160st.C. Dużą blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Orzechy posiekać - laskowe na połówki, włoskie na ćwiartki. Jabłka obrać, wydrążyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, cukier, orzechy, kakao, cynamon oraz sól. Wymieszać łyżką. Następnie dodać starte jabłka, wlać miód i olej roślinny. Połączyć wszystkie składniki ze sobą. Granolę równomiernie rozłożyć na blasze. Piec 35-45 minut aż się zarumieni, mieszać co 10-15 minut by równomiernie się przypiekła. Ostudzić i wsypać posiekaną drobno czekoladę. Przechowywać w szczelnym opakowaniu. Przed podaniem dodać owoce suszone lub świeże.


*granolę oczywiście można modyfikować wedle własny upodobań, dodać więcej/mniej cukru, orzechów (polecam wiórki kokosowe!), czekolady, kakao, przypraw..
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation