Inne

kulinarnie-sosy,dipy,dresingi,marynaty

Prosty sos pieczeniowy - ciemny

Składniki:

Mięso wieprzowe, najlepiej szynka
3 – 4 łyżki oleju
1 cebula
mała płaska łyżeczka curry
sól, pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
pół kostki rosołowej rozpuszczonej w niepełnym litrze wody, najlepsze jednak byłoby dodanie prawdziwego rosołu, 2 chochle w zupełności wystarczą.
łyżka mąki pszennej - opcjonalnie
papryka czerwona w proszku – słodka

Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone w kostkę mięso, wcześniej odpowiednio przyprawione solą, pieprzem i ewentualnie niewielką ilością papryki czerwonej słodkiej.
Mięso smażymy aż zarumieni się na ciemno z każdej strony, pilnujemy jednak by się nie przypaliło często je obracając.

Pod koniec smażenia, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i przyrumienić ją. Kiedy mięso będzie gotowe a cebulka nabierze odpowiedniego żółtego koloru, wtedy wszystko przerzucamy do rondelka z podgrzanym bulionem, liściem laurowym i zielem angielskim.
Przykrywamy rondelek i pozwalamy, aby mięso puszczało soki w gotującym się bulionie, ważne by gaz był niewielki a zawartość rondelka tylko "pyrkała" a nie gotowała się wrząc.

Czas takiego “pyrkania” powinien trwać do godziny czasu, by mięso było naprawdę delikatne.
Doprawić curry, solą i pieprzem, jeżeli jest taka konieczność, pod koniec zaś oddalać chochlą sosu do niedużego naczynia, pozostawić do wystygnięcia, po czym dodać do niego łyżkę mąki, wszystko to zamieszać i powoli dodawać do sosu tak by pod naszą kontrolą pozostawał proces gęstnienia, jeżeli uznamy, że jest już odpowiednio gęsty należy przestać i resztę wylać.
Gotować jeszcze do 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation