Kuchnia

ciasta

Składniki na tartę o średnicy 30cm:

Spód:

125g masła niesolonego
100g cukru pudru
szczypta soli
250g mąki pszennej
2 żółtka
2 łyżka zimnego mleka lub wody

Nadzienie:

315ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru
szczypta soli
115g masła niesolonego
455g czekolady dobrej jakości-połamanej
100 ml mleka

Spód.Masło,cukier i sól zmiksować-nie za długo.Dodać mąkę i żółtka.Rozcierać palcami tak aby powstała kruszonka.Na koniec dodać mleko lub wodę i szybko zagnieść ciasto.Uwaga!!Nie wyrabiać ciasta długo gdyż ciasto będzie się kurczyć w trakcie pieczenia i zrobi się gumowate.Uformować gotowe ciasto w wałek i schładzać przez przynajmniej godzinę.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni celcjusza.Posmarować formę do tarty masłem.Rozwałkować ciasto na około 5mm grubości.Nawinąć na wałek i delikatnie rozwinąć na formę. Docisnąć ciasto dokładnie do formy, a końce zwisające odkroić nożem.Ponakuwać ciasto widelcem.Wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać suchy groch.Robimy to po to aby ciasto nam nie urosło.Piec około 15 minut-do złotego koloru.

Upieczony spód dokładnie schłodzić.

Nadzienie:Do garnka wlać śmietankę,wsypać cukier i sól.Zagotować.Zdjąć z gazu i do śmietanki dodać czekoladę i masło.Mieszać tak długo aż czekolada i masło zupełnie się rozpuści i dobrze połączy.Na koniec dodać zimne mleko.Ponownie wymieszać.Najlepiej wszystko mieszać metalową rózgą.Gotowe czekoladowe nadzienie wylać na upieczony schłodzony spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation