Kuchnia

I danie

jadłonomia · roślinne przepisy: Wegański żurek z pieczonymi ziemniakami

Składniki na 6 - 8 porcji:

Bulion:
•2,5 l wody
•2 marchewki
•2 zielone części pora
•3 laski selera naciowego z liśćmi
•1 korzeń pietruszki
•1/2 bulwy selera
•5 suszonych grzybów
•4 ząbki czosnku w łupinie
•4 liście laurowe
•4 ziela angielskie
•4 ziarna pieprzu
•1/2 łyżeczki soli

Pieczone ziemniaki:
•4 duże ziemniaki
•2 - 3 łyżki oleju roślinnego
•1/2 łyżeczki majeranku
•1/2 łyżeczki lubczyku
•1/2 łyżeczki pietruszki
•sól i czarny pieprz

Pozostałe:
•1 - 1 1/2 szklanki żuru, czyli zakwasu żytniego
•2 łyżeczki tartego chrzanu
•1 łyżeczka majeranku
•sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
1.Wszystkie warzywa na bulion dokładnie wyszorować lub obrać i włożyć do dużego garnka razem z suszonymi grzybami.
2.Rozgrzać na sucho niedużą patelnię, położyć na niej ząbki czosnku i prażyć minutę. Następnie obok położyć liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarna pieprzu i prażyć kolejne 30 sekund, po czym wszystko zdjąć z patelni i wsypać do garnka z warzywami. Wlać wodę, dodać sporą szczyptę soli i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu przez przynajmniej 1 1/2 godziny.
3.W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i włożyć do dużej miski. Dodać olej oraz wszystkie przyprawy i dokładnie natrzeć ziemniaki. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 25 - 35 minut do momentu, aż będą złote i chrupiące.
4.Kiedy bulion będzie gotowy, zdjąć garnek z ognia i przecedzić bulion przez sito. Marchew wyłowić i pokroić w plastry, przyda się do podania gotowego żurku.
5.Czysty bulion ponownie wlać do garnka i lekko podgrzewając stopniowo dodawać żur, aby zupa nie była za kwaśna. Na koniec dodać chrzan oraz majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać gorący z pieczonymi ziemniakami, kawałkami marchewki oraz ulubionym chlebem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation