Kuchnia

pasta kanapkowa

Domowy pasztet sojowy
Soja – 250 g

Marchew (niedbale pokrojona) – 1 średnia

Cebula – 1/2

Olej

Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki





Przyprawy: Tymianek (szczypta), kminek (szczypta), liść laurowy (1 duży), ziele angielskie (2 ziarenka), curry (1/2 łyżeczki), oregano (szczypta), majeranek (1/2 łyżeczki), sok z cytryny (kilka kropli), sól, pieprz (do smaku).

Przygotowanie:

Ziarenka soi zalej zimną wodą i zostaw do namoczenia przez całą noc. Na drugi dzień zagotuj ok. 1/2 litra wody. Dodaj odsączoną soję, marchew i przyprawy. Gotuj do miękkości (ok. 2 godziny). Wyjmij liść laurowy i ziele angielskie. Całość odcedź. Przełóż z powrotem do garnka. Dodaj 2-3 łyżki oleju i koncentrat pomidorowy.

Na patelni lekko podsmaż, pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj cebulę do soi. Całość zmiksuj, do uzyskania jednolitej masy (jeśli będzie za sucha, dodaj oleju). Przypraw świeżym pieprzem, solą, curry, majerankiem czy nawet chilli.

Przełóż całość do słoika. Przechowuj w lodówce.

Soja jest bogatym źródłem białka. U mnie pasztet sojowy świetnie sprawdza się jako alternatywa dla masła
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation