Kuchnia

Dżemy

Keczup z dyni

Składniki:

• 1,5 kg pokrojonego miąższu z dyni;
• 4 czerwone papryki;
• 0,5 czerwonej lub zwykłej cebuli;
• 3 łyżki przecieru pomidorowego;
• 1,5 łyżki oregano;
• 1 łyżka słodkiej papryki;
• 2 łyżeczki pieprzu cayenne;
• 1,5 szklanki cukru;
• 0,75 szklanki octu (spirytusowego lub winnego);
• 2 łyżki soli.

Przygotowanie:

Skoro dynia jest naszym podstawowym składnikiem, to i od niej zaczynamy – wykładamy ją na półmisek i dokładnie solimy łyżką soli. Odstawiamy na czterdzieści minut. Aby nie marnować czasu, kroimy paprykę oraz cebulę i wrzucamy je do garnka, zalewając szklanką wody. Gotujemy 10 minut. Gdy dynia już zmięknie, wrzucamy ją do do podduszonych warzyw i wszystko gotujemy kolejne dwadzieścia minut.

Przy pomocy blendera warzywa przecieramy na gładką masę, dodajemy wszystkie przyprawy i ponownie zagotowujemy. Gorący chutney przekładamy do słoików, które mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Gdy całkiem ostygną, odwracamy je właściwą stroną. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation