Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Tort z dyni i ryżu
***************************
SKŁADNIKI: 2 szklanki mleka, 1 szklanka ryżu, łyżeczka masła, sól. 50 dag dyni, 3 jajka, 3 łyżki cukru, opakowanie cukru waniliowego, bulka tarta.

SPOSÓB WYKONANIA: Ryż ugotować na sypko (najlepiej w kąpieli wodnej) na mleku, dodając do mleka łyżeczkę masła i odrobinę soli. Ostudzić. Dynię obrać, odrzucić pestki, miąższ pokrajać w kostkę, skropić wodą, poddusić, przetrzeć przez sito. Jajka podzielić na żółtka i białka. Żółtka utrzeć do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać dynię, ryż i pianę z białek. Wszystkie składniki lekko wymieszać, przełożyć do tortownicy. Wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Zapiec w średnio gorącym piekarniku. Ten tort je się gorący z sosem waniliowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation