Święta i uroczystości

Boże Narodzenie potrawy

Domowe Wypieki Ciasto z kokosem i mlekiem skondensowanym - Domowe Wypieki
Ciasto kokosowe:
ok. 25 herbatników maślanych
530g mleka skondensowanego ( słodzone )
400g wiórków kokosowych
5 białek
Ciasto na dwa blaty kruche:
250g mąki pszennej
50g cukru
1 jajko
120g masła
1 łyżka miodu
1/2 łyżeczki sody
Krem:
250g mascarpone
550ml śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki żelatyny
4-5 łyżek cukru pudru
kieliszek adwokatu
Polewa czekoladowa:
Ciasto na dwa blaty kruche: Mąkę wymieszać dokładnie z sodą i przesiać na stolnicę. Dodać miód, cukier oraz masło. Posiekać nożem na małe kawałki, dokładnie wymieszać wszystkie składniki, zrobić wgłębienie i dodać jajko. Zagnieść ciasto i podzielić je na 2 równe części. Formę o wymiarach 31x20cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć równomiernie pierwszą część ciasta. Piec w 170 stopniach 20-25 minut. Tak samo upiec pozostałą część ciasta.
Ciasto kokosowe: Białka ubić na sztywną pianę. Mleko skondensowane wymieszać z wiórkami kokosu i dodać do ubitych białek. Formę o wymiarach 31x20cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć herbatniki na które należy wylać ciasto z kokosem. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut. Gotowe ciasto zostawić do wystygnięcia.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. W 4 łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, lekko ostudzić i dodać pod koniec ubijania śmietany. Mascarpone zmiksować z adwokatem, dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać.
Przełożenie: ciasto kokosowe - krem - ciasto kruche - krem - ciasto kruche - polewa
Polewa czekoladowa: Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier puder. Gdy cukier się rozpuści, rondelek zdjąć z ognia, dodać kakao oraz rozpuszczoną we wrzątku żelatynę, wymieszać. Lekko ostudzić i polać schłodzone ciasto. Wierzch można ozdobić kokosem. Ciasto włożyć ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation