Kuchnia

przepisy

Polvorones, czyli meksykańskie ciasteczka weselne / Gotuje, bo lubi

Polvorones (kilkanaście ciasteczek)

250 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru pudru + 1 szklanka (do obtoczenia ciasteczek)

1/2 łyżeczki esencji waniliowej

1/2 łyżeczki cynamonu

2 1/4 szklanki mąki

1/4 łyżeczki soli

3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodaj wanilię, cynamon i ucieraj jeszcze chwileczkę. Wsyp przesianą mąkę i sól i kontynuuj ucieranie. Kiedy mąka połączy się masłem dodaj orzechy i miksuj jeszcze chwileczkę, tylko do momentu, aż orzechy znikną w cieście. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przy pomocy łyżki lub gałkownicy nabieraj porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Jeżeli nie masz specjalnej łyżki do ciasteczek, szybko i delikatnie zaokrąglij kawałek ciasta, ale nie rób tego za długo, gdyż ciasteczko nie będzie trzymało kształtu. Uformowane ciasteczka układaj na blasze w niedużych odstępach. Piecz przez około 10 minut, następnie obróć blaszkę i dopiekaj przez następne 5 – 8 minut, aż ciasteczka uzyskają ładny, lekko złoty kolor. Po upieczeniu daj ciasteczkom lekko przestygnąć. Kiedy przestaną być gorące, ale wciąż pozostaną ciepłe obtocz każde ciasteczko w cukrze pudrze. Ułóż je na blaszce i wsadź na kilka minut do zamrażarki. W tym czasie cukier puder lekko się roztopi, dzięki czemu druga warstwa przyklei się do nich na amen.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation