Kuchnia

Przepisy na słodko

Tort malinowo-kokosowy.

Na 1 tortownicę (26cm):
50g herbatników maślanych
100g płatków owsianych
300g jogurtu
200g cukru pudru (można zastąpić Stevią lub słodzikiem)
200g białej czekolady dobrej jakościowo
9 łyżeczek żelatyny
400g śmietanki kremówki 30-36% + 150ml
450g mleczka kokosowego (w puszce, niesłodzone)
500g malin


Herbatniki rozgnieść wałkiem bardzo drobno, płatki zmielić lub rozdrobnić blenderem (nie za drobno). Wymieszać razem płatki i herbatniki. W garnuszku zagotować 150ml śmietanki i w tym rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę. Lekko schłodzoną czekoladę wymieszać z herbatnikami i wyłożyć spód tortownicy wyłożonej papierem.


Rozpuścić żelatynę w niedużej ilości wrzątku. Jogurt, mleczko kokosowe i cukier puder wymieszać. 1/2 malin posiekać nożem, dodać do masy. Dodać żelatynę, całość zmiksować, dodać resztę malin (można zostawić część do dekoracji) i lekko schłodzić, aż zacznie się delikatnie ścinać. W czasie schładzania śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką. Wylać masę na schłodzony spód.


Tort musi leżakować w lodówce przynajmniej całą noc, a nawet dłużej, by spód nabrał wilgoci. Dekorujemy malinami.

http://feed-me-better.blogspot.se/2012/09/tort-malinowo-kokosowy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation