Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

SKŁADNIKI

4 PORCJE
1 kg dyni
2 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka masła lub oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka kurkumy w proszku
szczypta ostrej papryki w proszku
700 ml bulionu jarzynowego
400 ml mleka kokosowego
SALSA MANGO
1 dojrzałe mango
1 papryczka peperoni
1 łyżka soku z limonki
2 łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka oliwy
2 łyżki posiekanej kolendry
PRZYGOTOWANIE

Dynię umyć, pokroić na kawałki, łyżką usunąć nasiona, skórkę obrać obieraczką do warzyw. Miąższ pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie i maśle zeszklić obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając). Dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, starty imbir oraz dynię, doprawić solą i smażyć co chwilę mieszając przez ok. 7 - 10 minut. Dodać kurkumę i ostrą paprykę, wymieszać i smażyć jeszcze przez minutę.
Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut do miękkości dyni. Zupę zmiksować na gładkie puree, dodać mleko kokosowe i jeszcze raz zmiksować.
Podawać z salsą mango: mango obrać i pokroić w małą kosteczkę, dodać drobno posiekaną ostrą papryczkę bez pestek, skropić sokiem z limonki, syropem klonowym i oliwą. Wymieszać z posiekaną kolendrą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation