Kuchnia

slodycze

tort barozzi

Receptura na 10-12 porcji:

1 szklanka posiekanych migdałów (opiekanych na blaszce przez 4 minuty w 175*C/350*F)
7 łyżek masła
250 g gorzkiej czekolady
4 duże jajka - oddzielone białka i żółtka
1 szklanka drobnego cukru
2 łyżki rumu
1/4 filiżanki kawy
cukier puder do dekoracji

Migdały zmiel na proszek. Masło przełóż do rondelka i rozpuść, a następnie dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia. Zaparz kawę i również odstaw do wystudzenia. Żółtka utrzyj z drobnym cukrem na gładki i jasny krem. Białka ubij na sztywno. Do miski z masą z żółtek dodaj mielone migdały i zmiksuj, następnie dodaj rozpuszczone masło z czekoladą, rum i kawę - zmiksuj, a na samym końcu dodaj ubite na sztywno białka, ale tym razem nie miksuj, tylko dokładnie wymieszaj łyżką. Przelej ciasto do tortownicy o średnicy około 19 - 21 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika na 40 - 50 minut. Temperatura pieczenia to 165*C / 325*F.
Upieczony tort wystudź nie wyjmując z formy. Gdy ostygnie przełóż na tależ i posyp cukrem pudrem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation