Kuchnia

slodycze

Ten deser króluje w moim domu codziennie. Nie muszę go piec
Składniki:
1 szklanka mleka
600 g herbatników
100 g śmietany 33%
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 g cukru
5 łyżek kakao
150 g masła
100 g czekolady

Wykonanie:
Dno blachy wkładamy jedną warstwą herbatników. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kakao, cukier biały i cukier waniliowy, podgrzewamy. Bez przerwy mieszamy, aby pozbyć się grudek. Łączymy całość z masłem, mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wystudzenia.

REKLAMA


Niecałą resztę ciastek kruszymy i przekładamy do nich chłodną czekoladę, mieszamy i umieszczamy wszystko w blaszce. Wierzch wygładzamy i przykrywamy herbatnikami. Siekamy czekoladę, przekładamy ją do naczynia, wlewamy śmietanę i mieszamy. Powstałą masę wykładamy na deser i umieszczamy go w chłodziarce na parę godzin. Zimny smakuje najlepiej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation