Kuchnia

slodycze

Sernik Baklava - Moje Wypieki
Składniki na syrop miodowo – cynamonowy:

105 g wody
50 g cukru
85 g miodu
1,5 łyżki soku z cytryny
1 laska cynamonu
Reklama

Najpierw przygotować syrop (musi wystygnąć).

W małym garnuszku umieścić wszystkie składniki na syrop. Wymieszać i zagotować. Gotować na małej mocy palnika do uzyskania konsystencji syropu, przez około 10 minut. Zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.

Uwaga: syrop gęstnieje stygnąc. Jeżeli po wystudzeniu syrop jest dalej rzadki (wodnisty), można go ponownie podgotować, chwilę dłużej.

Składniki na spód:

1 opakowanie ciasta filo (10 arkuszy)*
180 g pistacji, niesolonych i podpieczonych
180 g orzechów włoskich
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka cukru
około 100 g masła, roztopionego
Pistacje i orzechy włoskie drobno posiekać. Odłożyć 60 g mieszanki do dekoracji sernika, a resztę wymieszać z cynamonem i cukrem, a następnie podzielić na 4 równe części.

Składniki na masę serową:

Reklama

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie
250 g serka mascarpone
180 g drobnego cukru do wypieków
3 duże jajka
100 ml śmietanki kremówki 36%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub wody różanej
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Wszystkie składniki na masę serową (oprócz śmietanki kremówki) umieścić w misie miksera i zmiksować, do gładkości. Pod sam koniec miksowania wlać śmietankę kremówkę. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej – napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół. Masę serową przelać na orzechowy spód i wyrównać.

Wykonanie:

Przygotować formę o średnicy 23 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia, sam spód. Papier do pieczenia na spodzie i boki formy posmarować roztopionym masłem przy pomocy pędzla cukierniczego. Do formy wyłożyć pierwszy arkusz ciasta filo, dokładnie wykładając nim formę (część papieru może zwisać na zewnątrz formy, u mnie nie było to dużo, ponieważ moja forma do sernika jest wysoka), a następnie na niego wyłożyć kolejny arkusz ciasta filo, na krzyż, aby cała tortownica była wyłożona ciastem filo. Ciasto filo w tortownicy posmarować masłem, spód i boki, następnie na spód wysypać pierwszą część mieszanki orzechowej. Przykryć kolejnymi 2 arkuszami ciasta filo, posmarować masłem spód i boki, wysypać na spód drugą część mieszanki orzechowej. Przykryć kolejnymi 2 arkuszami ciasta filo, posmarować masłem spód i boki, wysypać na spód trzecią część mieszanki orzechowej. Przykryć kolejnymi 2 arkuszami ciasta filo, posmarować masłem spód i boki, wysypać na spód czwartą część mieszanki orzechowej. Na sam koniec przykryć dwoma ostatnimi arkuszami ciasta filo.

Jak to powinno wyglądać w tortownicy? W skrócie:

papier do pieczenia na spodzie + masło na spód i boki
dwa arkusze ciasta filo + masło na spód i boki + pierwsza część orzeszków
dwa arkusze ciasta filo + masło na spód i boki + druga część orzeszków
dwa arkusze ciasta filo + masło na spód i boki + trzecia część orzeszków
dwa arkusze ciasta filo + masło na spód i boki + czwarta część orzeszków
Reklama

dwa arkusze ciasta filo
Na tak przygotowany spód z ciasta filo i orzechów wyłożyć masę serową, wyrównać. Zwisające końce ciasta filo założyć do środka formy, na sernik, przycinając je w razie potrzeby, ale pozostawiając „okienko” masy serowej na wierzchu, by można było ocenić stopień wypieczenia sernika.

Sernik Baklava piec w temperaturze 160°C przez 30 minut, bez termoobiegu. Następnie temperaturę podwyższyć do 180°C i piec przez kolejne 30 – 45 minut. Sernik będzie gotowy, jeżeli przy dotknięciu jego powierzchni na środku (patyczkiem) będzie dobrze ścięty. Ciasto filo powinno być zarumienione; jeżeli tak się nie stanie, pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika. Jeszcze gorący sernik polać syropem miodowo – cynamonowym, tylko po cieście filo, po bokach, by syrop wsiąkł w ciasto. Można też ostrożnie odpiąć obręcz tortownicy i syropem posmarować boki — sernik nie powinien się rozlać, ciasto filo będzie go trzymało w ryzach. Najlepiej nie polewać syropem powierzchni sernika. Obręcz formy zapiąć z powrotem wokół sernika, sernik wystudzić, a potem schłodzić w lodówce przez 12 godzin.

Sernik Baklava posypać odłożoną mieszanką orzechową. Ja dodatkowo posypałam suszonymi jadalnymi różami. Przechowywać w lodówce.

*Uwaga: otworzone ciasto filo przechowujemy pod ściereczką, by nie wyschło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation