Kuchnia
slodycze
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) - Chilli Czosnek i oliwa
➤czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenie
w 1 porcji: 267 kcal, B 5,7 g, W 30,8 g, T 13,3 g
Składniki / na keksówkę 21 na 11 cm – 12 porcji:
na ciasto:
150 g mąki pszennej
75 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
3 jajka
2 łyżeczki miodu
110 g cukru trzcinowego – można zamienić na ksylitol lub erytrol
6 łyżek oliwy Monini Delicato
1 marchewka 140 g, starta na tarce o dużych oczkach
40 g posiekanych orzechów włoskich
80 g pokrojonych suszonych śliwek
na polewę czekoladową:
50 g czekolady gorzkiej lub deserowej
100 ml śmietanki 30% – kremówki
1 łyżka miękkiego masła
wiórki kokosowe do posypania
jeśli lubicie, możecie piernik przełożyć też powidłami lub marmoladą
Przygotowanie świątecznego piernika marchewkowego:
1. W misce wymieszaj ze sobą obie mąki, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
2. W drugiej misce umieść jajka, miód, cukier trzcinowy oraz oliwę. Zmiksuj przy pomocy ręcznego lub stacjonarnego miksera.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
3. Teraz dodaj suche składniki i ponownie zmiksuj. Ja wolałam przesiać je przez sitko, ponieważ kakao miało małe grudki.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
4. Do masy dodaj startą na tarce marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz suszone śliwki i ponownie zmiksuj do połączenia.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciasto jest gęste i klejące. Wyrównaj wierzch przy pomocy łyżki.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Następnie pozostaw je, aby ostygło.
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie - przygotowanie
7. W rondlu zagotuj śmietankę. Zdejmij ją z ognia, dodaj czekoladę oraz masło. Po chwili wymieszaj wszystko bardzo dokładnie, aż otrzymasz gładką polewę (warto mieszać rózgą lub silikonową łopatką).
MA==