Kuchnia

Masterchef

basia ritz - comber z królika w boczku z redukcja winno-miodowa z kaparami, podany z borowikami i lasagnetką z buraka

basia ritz - comber z królika w boczku z redukcja winno-miodowa z kaparami, podany z borowikami i lasagnetką z buraka

składniki:



1 comber z królika

2 nereczki z królika

2 plasterki wędzonego, parzonego boczku lub bekonu

1 ząbek czosnku w łupinie

2 gałązki tymianku

olej

łyżka masła



borowiki

zielona pietruszka

sól, pieprz czarny świeżo zmielony

1 burak

1 płat lasagne



redukcja winno-miodowa z kaparami



2 szalotki

ząbek czosnku

250 ml białego wytrawnego wina

łyżka miodu akacjowego

łyżka kaparów

gałązka tymianku

masło

sól, czarny pieprz (świeżo zmielony)



sposób przygotowania:



nereczki odciąć i oczyścić dobrze z tłuszczu. comber oczyścić, lekko posolić, popieprzyć i zawinąć w plastry boczku. olej rozgrzać na patelni i krótko obsmażyć comber i nerki. gdy sie zarumienią, wrzucić masło, ząbek czosnku i tymianek. topiącym sie masłem polewać mięso. po ok. 3 minutach wyjąć królika na papierowy ręcznik i umieścić w ciepłym miejscu.



aby przygotować sos należy usunąć z patelni czosnek i tymianek. na rozgrzaną jeszcze patelnię wrzucić pokrojone w drobną kosteczkę szalotki, posiekany czosnek i tymianek. zarumienić. zalać białym winem i redukować na wolnym ogniu. dodać miód, doprawić solą i pieprzem, a następnie przecedzić. do przecedzonego sosu dodać kapary, wymieszać i odstawić.



buraka obrać, pokroić w plastry i smażyć na sklarowanym maśle do miękkości. posolić.



płat lasagne ugotować w osolonej wodzie. pokroić buraka i płat makaronu w duża kostkę i ułożyć jedno na drugim, a następnie umieścić w ciepłym miejscu.



borowiki oczyścić i pokroić. na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić odrobinę posiekanego czosnku, dodać grzyby, krótko podsmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki. doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.



sos podgrzać i wrzucić do niego nereczki. po chwili (ok. 1 minucie) wyłożyć je na ciepły talerz (należy go wcześniej na chwilę wstawić do nagrzanego do 90°c piekarnika), na którym również należy ułożyć borowiki i buraczaną lasagnetkę. następnie przekroić comber i umieścić go na grzybach. polać sosem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation