Kuchnia

Przepisy

Słodkie bułeczki z bitą śmietaną

*3 szklanki mąki pszennej
*2/3 szklanki ciepłego mleka
*2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży
*szczypta soli
*1/3 szklanki cukru(można dać odrobinę więcej)
*2 jajka
*125g roztopionego i przestudzonego masła
*2 szklanki śmietanki kremówki
*1/2 szklanki cukru pudru
*1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Drożdże rozpuścić w mleku z łyżką cukru. Odstawić na 5 -8 minut.
Następnie wbić jajka, wlać ostudzone masło, resztę cukru, sól i około 2 szklanek mąki.
Zacząć wyrabiać powoli dosypując resztę mąki.
Przykryć i odstawić na godzinę i 20 minut w ciepłe miejsce.
Po upływie czasu ciasto podzielić na 14 równych części. Z każdej uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia na 30 minut> Bułeczki powinny ładnie podrosnąć.
Piekarnik nastawić na 180*C.
Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 17 -22 minut, aż się ładnie zarumienią.
Ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, wsypać cukier, wlać ekstrakt i wymieszać.
Ostudzone bułeczki nadziewać albo szprycą albo najprościej jest je przekroić na pół i przełożyć sporą warstwą śmietankowego kremu. Dodatkowo możecie także posmarować np. dżem, powidłem czy dobrą konfiturą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation