Kuchnia

Na słono

ZAPIEKANKA "GYROS"
(4 porcje)
500 g filetów z piersi kurczaka,
200 g ryżu,
1 cebula,
2 duże czerwone papryki,
5 szt. ogórków konserwowych,
200 g żółtego sera,
przyprawa kebab-gyros,
3 łyżki oleju lub oliwy,
4 łyżki majonezu,
6 łyżek ketchupu

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawą gyros i razem z posiekaną cebulą podsmażyć na oleju/oliwie. Ryż ugotować na sypko i ułożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Posmarować 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu. Na ryż wyłożyć kurczaka i posypać 1/3 startego sera. Ułożyć pokrojone w plastry ogórki konserwowe i pokrojoną w kostkę paprykę. Posypać pozostałym serem. Posmarować pozostałymi 2 łyżkami majonezu i 3 łyżkami ketchupu.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30-40 minut, aż ser się stopi i zarumieni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation