Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Czekoladowy deser bezglutenowy

Receptura:
4 porcje

500 ml mleka
100 g gorzkiej czekolady
30 g cukru brązowego (Dry Demerara)
40 g mąki kukurydzianej (skrobi)
20 g masła niesolonego
1 łyżka rumu (można pominąć)

Około 3/4 szklanki mleka wymieszaj ze skrobią kukurydzianą. Resztę mleka podgrzej w rondelku, dodaj posiekaną czekoladę i cukier - mieszaj, aż do rozpuszczenia czekolady. Gdy płyn zacznie wrzeć dodaj rozmieszaną w mleku skrobię kukurydzianą i mieszaj, aby nie powstały grudki, aż krem zgęstnieje. Następnie zdejmij z ognia i dodaj rum oraz masło. Zmiksuj i przełóż do filiżanek. Pozostaw do wystudzenia.

DODATKOWO
3/4 szklanki śmietany kremówki
1 czubata łyżeczka cukru pudru
starta czekolada gorzka - około 4 łyżeczki

Śmietanę ubij na sztywno z cukrem pudrem i udekoruj krem czekoladowy. Całość posyp startą czekoladą. Do momentu serwowania przechowuj w lodówce. Wyjmij na 15 minut przed planowanym podwieczorkiem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation