Kuchnia

Dynia

Placuszki dyniowo-serowe + sałatka piękności

Dostałam olbrzymią dynię i już od kilku dni w naszym domu królują dania z dynią. Zupa po stargardzku, dyniowa z lanymi kluskami, drożdżówka dyniowa, bułeczki dyniowe i oczywiście musy - dyniowo-pomarańczowy, dyniowo-jabłkowy i taki zwykły mrożony. To dzięki nim zimą przygotuję przysmaki z dyni.

Placuszki dyniowe mają piękny kolor i zapach, są delikatne. Robiłam je z ricottą i zwykłym białym serem, obydwa warianty są bardzo smaczne, ale pierwsze miejsce przyznaję tym z twarogiem. Smakują wyśmienicie posmarowane kremowym serkiem, jogurtem, powidłami lub oprószone pudrem.Oczywiście do placuszków obowiązkowa sałatka, tym razem sałatka piękności Beatymarii.



Składniki placuszków:

750 g dyni
500 g twarogu (lub ricotty)
1 szklanka mąki (można dodać mniej, ale wtedy placki trudniej piec)
2 jajka
3 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
opcjonalnie skórka otarta z jednej cytryny (zamiennie do wyboru - skórka pomarańczowa, cynamon, ekstrakt waniliowy)
olej do smażenia



Składniki sałatki:

owoce jesienne (winogrona, śliwki, jabłka, gruszki)
sok z cytryny
2 -3 łyżki miodu
2-3 łyżki płatków owsianych
1-2 łyżki nasion słonecznika
ew. rodzynki


Wykonanie:

Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać zmielony lub przeciśnięty przez praskę twaróg, mąkę, jajka, sól, cukier, otartą skórkę cytrynową. Smażyć małe placuszki.

Owoce pokroić na części, skropić sokiem z cytryny i polać rozpuszczonym miodem. Wierzch posypać mieszanką (uprzednio uprażoną na suchej patelni) płatków owsianych i nasion słonecznika.

Znajdź mnie na fb.

sobota, 20 października 2012, str. 40
Rodzinka w Kuchni
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation