DIY - zrób to sam

Pomysłowoooo.! ♥

Krem Catalana- Krem Kataloński:

Delikatny, aksamitny deser zbliżony smakiem do słynnego francuskiego Crème brûlée. Krem kataloński jest łatwy w przygotowaniu, a co ważniejsze, możesz zrobić go ze składników, które zazwyczaj masz w kuchni.

Składniki:

500 ml mleka
4 żółtka
2 łyżki skrobi kukurydzianej (ew. mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej)
5 łyżek cukru + łyżeczka do posypania
1/2 cytryny
1 laska cynamonu
Sposób przygotowania:

Cytrynę porządnie wyszoruj lub sparz wrzątkiem. Obierz skórkę i wykrój z niej białe części, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
Wymieszaj 100 ml mleka ze skrobia kukurydzianą.
Wlej pozostałe 400 ml mleka do garnka, wrzuć laski cynamonu i skórkę cytrynową, podgrzewaj na wolnym ogniu aż do zagotowania (ok. 10 min).
W międzyczasie utrzyj w misce żółtka z cukrem na kogel-mogel. Dodaj skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w mleku i wymieszaj na gładką masę.
Kiedy mleko zacznie wrzeć zdejmij garnek z ognia. Używając sitka powoli wlej płyn do wcześniej przygotowanej mikstury, cały czas mieszając ją drewnianą łyżką lub mikserem włączonym na wolne obroty (w ten sposób unikniesz powstania grudek).
Umieść mieszaninę w garnku i podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając (uważaj aby jej nie zagotować!). Po ok. 3-5 min, kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmij garnek z ognia.
Wlej masę do żaroodpornych miseczek i odstaw do przestygnięcia na ok. 10 min, po czym włóż do lodówki i schładzaj minimum 1,5 godz. (Nie wyjmuj deseru z lodówki aż do momentu podania.)
Przed podaniem każdą porcję posyp odrobiną cukru i zapiecz przez kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C lub podpal cukier palnikiem, tak aby powstały karmel stworzył na wierzchu lekko chrupiącą powłokę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation