Hobby

Angielski

Knoppers

Składniki
na masę mleczną:

1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
175g masła
1 szklanka mleka w proszku (pełne)


na masę orzechową:



100g masła
160g nutelli
1 łyżka kakao
2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
100g posiekanych i podpieczonych orzechów laskowych


dodatkowo:



3 suche prostokątne wafle (23x29cm)
70g czekolady mlecznej
70g czekolady gorzkiej
Na początku przygotowujemy masę mleczną. W rondelku podgrzewamy cukier oraz mleko, do momentu rozpuszczenia cukru, studzimy.
W miseczce, mikserem ucieramy masło, aż stanie się jasne i puszyste. Następnie stopniowo (po 1-2 łyżki) do miseczki z masłem dodajemy mleko, całość cały czas miksując. Na koniec do masy dosypujemy mleko w proszku, miksujemy. Gotową masę odstawiamy do lodówki.
W celu przygotowania masy orzechowej mikserem ucieramy masło, nutellę oraz kakao na jednolitą masę. Do powstałej masy dodajemy posiekane oraz zmielone orzechy i dokładnie mieszamy.
Na desce do krojenia/płaskim talerzu układamy pierwszy wafel. Smarujemy go dokładnie masą orzechową, a następnie przykrywamy drugim waflem. Ten z kolei smarujemy masą mleczną, przykrywamy ostatnim waflem, a następnie obciążamy kolejną deską/płaskim talerzem i wkładamy do lodówki na około 1-2 godzin. Po tym czasie zdejmujemy obciążenie i górny wafel smarujemy mieszanką roztopionych czekolad. Całość ponownie chowamy do lodówki i czekamy aż czekolada stężeje.
Gotowe kroimy na kwadraty i podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation